Atatürk Havalimanı tarihçesi
Avrupa’nın en büyük ve gözde havalimanlarından biri olarak faaliyet gösteren Atatürk Havalimanı, Türk Hava Yolları’nın 6 Nisan’da 02.00’daki TK- 54 sefer sayılı İstanbul-Singapur uçuşu ile hizmetlerine son verdi. Yurt içi son uçuş ise Ankara’ya 5 Nisan gecesi 21.40’da gerçekleşmişti. Ve malesef adından da ATATÜRK kelimesi çıkartıldı.
ATATÜRK HAVALİMANI’NIN TARİHÇESİ
Bakırköy, Yeşilköy, Yeşilyurt, Florya ve Sefaköy arasında 11 milyon 776 bin 961 metrekarelik bir alan üzerinde kurulu Atatürk Havalimanı, yıllardır iç hat ve dış hat seferleri ile uluslararası charter uçuşları için kullanıldı. İstanbul şehir merkezine 24 kilometre uzaklıktaki havalimanı, askeri amaçlarla 1912’de Yeşilköy’de hizmete girdi. Cumhuriyet’in ilanından 16 ay sonra 1925 yılında Mustafa Kemal Atatürk’ün emriyle “Türk Tayyare Cemiyeti” kurulduğunda sivil havacılıkta ilk büyük adımlar atıldı. Askeri hangar ile yanındaki kargir binanın sivil uçuşlara tahsis edilmesinin ardından İstanbul-Ankara arasında 1933’te icra edilen ilk uçuşla “Yeşilköy Hava Meydanı” adıyla sivil uçuşlara açıldı.
1953’TE ULUSLARARASI UÇUŞLARA AÇILDI
1944’te Chicago Sivil Havacılık Sözleşmesi imzalandı. Yeşilköy’e uluslararası uçuşlar için bir havalimanı inşa edilmesine karar verildi. 1949 da başlanan inşaat, 1953 de tamamlandı. 1968 yılında geniş gövdeli uçaklara uygun ikinci bir pistin yapılmasına başlandı. 1970’li yıllara gelindiğinde terminallerdeki insan yoğunluğu ve hava trafik kontrolü giderek kötü bir hal aldı. Almanya’ya işçi göçü artarken baskı arttı. 1971’de her biri yılda yaklaşık 5 milyon yolcu alabilecek 4 terminal binası dahil bazı yeni bölümler inşa edilerek havalimanı genişletildi. Söz konusu plan, THY Hangar Tesisleri, kargo tesisleri, kontrol kulesi ve teknik blok, aydınlatma sistemi, elektrik dağıtım sistemi, “06/24” pistinin yeniden yapılması, akaryakıt ikmal tesisleri ile diğer bazı tesisleri kapsıyordu. Projede, halen İç Hatlar Terminali olarak hizmet veren Dış Hatlar Terminali, 29 Ekim 1983’te işletmeye açıldı.
“ATATÜRK HAVALİMANI” İSMİ 1985’TE VERİLDİ
Yeşilköy Havalimanı, kavuştuğu modern görünümüyle 1985’ten itibaren “Atatürk Havalimanı” adını aldı. Giderek, artan yolcu ve uçak trafiğini karşılamakta yetersiz kalan havalimanının terminal ihtiyacını karşılamak amacıyla, yıllık 20 milyon yolcu kapasiteli yeni dış hatlar terminali, 7 bin araçlık otoparkı ve ilave tesis yapımı için harekete geçildi. TAV’ın ‘Yap-İşlet-Devret’ modeliyle gerçekleştirdiği dış hatlar terminalinin yapımı 22 ay gibi rekor bir sürede tamamlandı. Ocak 2000’de hizmete açılan terminal, 2004 ve sonrasında yapılan ek binalar ve tesislerle genişletildi.
DÜNYANIN ÖNEMLİ HAVALİMANLARI ARASINDA
Dünyanın önemli havalimanları arasında yer alan Atatürk Havalimanı, 60 metre genişliğinde 2 bin 600 metre uzunluğunda “05/23”, 45 metre genişliğinde 3 bin metre uzunluğunda “17 L/35 R” ile 45 metre genişliğinde 3 bin metre uzunluğunda “17R/35L” olarak adlandırılan üç pistle milyonlarca uçuşa ev sahipliği yaptı.
Yılda 20 milyon yolcu kapasiteli dış hatlar terminali 2000 yılında kapılarını açtı. 2014’te “Avrupa’nın En Yoğun Dördüncü Havalimanı” ve ardından Dünya’nın 10. En İyi Havalimanı seçilen Atatürk Havalimanı, milyonlarca yolcu ve uçuşa ev sahipliği yaptıktan sonra kapılarını kapattı.
NELER YAŞANDI
Tarihi Atatürk Havalimanı (eski adıyla Yeşilköy Havaalanı) yeni evine, İstanbul Havalimanı’na taşındı. “Yeşilköy Hava Meydanı” adıyla sivil uçuşlara açılan, 80 yıldan fazla da sivil havacılığa hizmet veren havalimanı dünya liderlerine, Yeşilçam filmlerine, kavuşma ve vedalara sahne oldu.
Yeşilköy Havalimanı, Türk Sineması’nın sembol isimlerini konuk etti. Yeşilçam filmlerinden bazılarındaki kavuşma ve veda sahneleri de burada çekildi. Yeşil Çam ve Fatma Girik’in oynadığı “Koçum Benim”, Kemal Sunal filmi “Sosyete Şaban”, “Yerli Top Gun” olarak bilinen Şafak Bekçileri filmi, Zeki Alasya, Metin Akpınar ve Hale Soygazi’nin rol aldığı “Nereden Çıktı Bu Velet”, havalimanında geçen filmlerden sadece bazıları. 1963 yılında James Bond serisinin filminin çekimlerine de ev sahipliği yaptığını da hatırlatalım.
İSTANBUL HAVALİMANI
Atatürk havalimanının taşındığı İstanbul Havalimanının ise adedi bilgileri şöyle;
İstanbul Yeni Havalimanı’nın yaklaşık olarak 150 milyon yolcu kapasitesi bulunuyor. Her piste saatte 19 iniş veya kalkış yapılabiliyor. Hava limanındaki apron kapasitesi 500 uçak. Günümüzün en büyük uçaklarından Airbus A380 ve Boing 737-800 gibi uçakların iniş kalkışı mümkün. Toplam olarak kapladığı alan 76,2 kilometrekare. Metronun havalimanına 2020 yılında gelmesi beklenirken; bağlantı yollarının inşası konusunda çalışmalar tüm hızıyla sürüyor.
Kaynak: turizmgunlugu.com , cumhuriyet.com.tr