Atatürk Çiçeği ve Hikayesi

Atatürk Çiçeği ve Hikayesi

Atatürk Çiçeği ve Hikayesi

Latince adı “euphorbia pulcherrima”

Dünya üzerindeki her çiçek özel bir konumda yer alır. Ancak bazılar bizler için daha özel bir konumdadır. Bunların başında ise hiç şüphesiz Atatürk Çiçeği geliyor. Ulu önder Mustafa Kemal Atatürk’ten ismini alan ve kökeni Meksika topraklarına dayanan bu göz alıcı çiçek, görüntüsü ile de bakanları büyülemeyi başarıyor.

Çiçeğin Atatürk ismini almasına yönelik en bilindik sanı, Ulu Önder’in bu çiçeği çok sevmesi ve Türkiye’de tanıtımına yoğun çaba sarf etmesidir. Ama gerçek öyle değildir.

“28 Temmuz 1933 gününün Cumhuriyet gazetesinde bir haber okudum. İnanılmaz bir haberdi. Hani bir çiçek alıyoruz, kırmızı renkte, hediye götürüyoruz ve adına da ‘ATATÜRK Çiçeği’ diyoruz. O ATATÜRK çiçeğinin adını biz koyduk zannediyorduk ama bakın gazeteyi aynen okuyorum.

Gazete haberi şu “Chicago özel, geçenlerde Wanderbit Üniversitesi profesörlerinden doktor Kirk Landın laboratuarlarında muhtelif ameliyeler neticesinde kırmızı renkte yeni bir çiçek elde edilmiştir. Profesör bu yeni çiçeğe isim ararken yanında duran ama Tarsus Kolejinde ATATÜRK’le tanışmış, ondaki tabiat bilgi ve ilgisine hayran olan bir diğer profesör bu çiçeğe ATATÜRK isminin verilmesini önermiştir. Ve bu öneri dünya nebatat dairesine iletilmiş ve ATATÜRK’ün yaptığı çalışmaların anlatıldığı toplantıda oy birliğiyle kabul edilmiştir.

Yani dünyadaki her ülkede bu çiçek Gazi ATATÜRK adıyla üretiliyor ve satılıyor. Peki başka bir lider var mı diye araştırdım bir çiçeğe adını veren, başka hiçbir lider yok.

Diyorki Mustafa Kemal “Çevre hareketi dışında eğer lider olacaksanız eğer lider olmaya kalkıştıysanız ki içinizde öğrenci arkadaşlar var, mutlaka sınıf başkanları vardır, eğer sınıf başkanı olacaksan bu bir liderliktir… Sınırın nedir? Sınıftır sınıfın içerisindeki tek bir tebeşir tanesi tek bir sıra tek arkadaşının problemiyle ilgilenemeyeceksen o liderliği kabul etmeyeceksin.” demektedir Mustafa Kemal.

Dünya tarihi bir sıfatı sadece Mustafa Kemal’e vermiştir. Başka dünyada hiçbir liderin alamadığı bir sıfattır bu hangi sıfat mı? Ne dersiniz? Evet Başöğretmen diyen var aranızda, hoşgörülü evet biliyorum hepsi gönlünüzden geçen sıfatları ATATÜRK’ün ama soruyorum sizlere bir insan doğumundan ölümüne kadar ya bir askerdir, ya bir devlet adamıdır, ya çevrecidir, ya tiyatrocudur, ya sanatçıdır, ya arkeologdur, bir şeydir. Ama bunların hepsi birden olabilen dünyadaki tek lider Mustafa Kemal ATATÜRK olduğu için dünya tarihinde “kültür antropoloğu” sıfatı verilebilen tek lider Mustafa Kemal’dir.”

Kaynak:Araştırmacı Yazar Prof. Dr. İlknur Güntürkün Kalıpçı

Atatürk Çiçeğinin Bakımı Nasıl Olmalı?

Atatürk Çiçeğinin yönelik bir diğer soru ise bakımı konusunda oluyor. Oldukça hassas bir özen isteyen Atatürk Çiçeğinin bakımı sırasında çiçeğe yoğun ilgi gösterilmesi gerekiyor. Genellikle soğuk bölgelerde saksı bitkisi olarak tercih edilse de Atatürk Çiçeğinin boyu 5 metreyi geçebiliyor. Aralık, Ocak ve Şubat aylarında ise çiçek açma dönemi oluyor. Çiçek açtığı dönemde ise kırmızı yapraklarının arasından sarı çiçekler belirir. Böylece göz alıcı bir görüntüyü sizlere sunuyor.

Çiçek açma döneminde ise sulama konusuna ayrı bir önem vermek gerekiyor. Çiçek açma dönemi olan kış aylarında haftada bir kez sulanması yeterken bahar aylarında haftada iki kez sulamanızda fayda var. Aşırı sulandığı zaman ise mantar oluşması bitkinin ölümüne neden olabilir. Ayrıca saksı tabağında hiçbir şekilde su kalmaması oldukça önemli ve çiçeğin sürekli nemli kalması gerekiyor.

Atatürk Çiçeği bakımında sulama dışında yetiştirildiği ortamda oldukça önem teşkil ediyor. Çiçeğin ev veya ofis ortamında 10-19 derece sıcaklık arasında tutulmasında yarar var. Ortamın daha sıcak veya soğuk olması durumunda ise çiçek solabilir. Ek olarak Atatürk Çiçeğinin sağlıklı olabilmesi için yeterince ışık alması gerekiyor. Bu yüzden çiçeği pencere önüne koymak en ideal yöntem. Eylül ayında yapraklarının kızarması için günde 14 saat karanlık bir odada tutulmalı.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir