İ. Saime Hanım (Asker)
İzmir’in 15 Mayıs 1919 tarihinde Yunanlar tarafından işgal edilmesi, başta İstanbul olmak üzere Anadolu’nun pek çok yerinde bu işgali kınayan mitinglerin yapılmasına önayak olmuştur.
22 Mayıs 1919 Perşembe günü mütemadiyen yağan yağmur altında toplanan yirmi bin kişilik halk, Kadıköy Belediye Dairesi’nin önünde heyecanlı nümayişler yapmışlardı. Bu toplantıda Halide Edip ile birlikte konuşan üniversite öğrencisi genç bir kız da bulunmaktadır. Adı Saime olan bu bayan, mütevazı bir Türk kızıdır.
İstiklal Savaşı sıralarında Darülfünun talebesiydi. Darülfünunluların Asker Saime adını taktıkları ateşli nutukları olan bir genç kızdır. Asker Saime bulunduğu yaşın icaplarını çoktan unutmuş; kalbini genç kızlığın heyecan ve ihtiraslarına karşı kapamış, âdeta dünyaya küsmüştür. Simasını tetkik edenler, onun güzel yüzünde daimî bir elem ve ıstırabın izlerini kolaylıkla fark edebilirler. Onun inandığı, taptığı tek dava, memleket davasıdır. Ana vatan mustarip ve bedbaht iken; yavrularının da bu ıstıraba saygı göstermeye, onu teselli etmeye, yaralarını sarmaya mecbur oldukları kanaatindedir. Bir taraftan derslerini takibe çalışırken, diğer taraftan muhtelif yerlerde vereceği nutukları hazırlayan Saime; artık İtilaf devletleri polisinin dikkatini çekmeye başlamıştır.
Kadıköy Mitingi’nden sonra işgal kuvvetleri tarafından tutuklanmış ise de, bir kolayını bulup Anadolu’ya geçmiş ve orada ordu hizmetine girerek çavuş olmuştur.
Ankara’ya ulaştırılan Saime Hanım cephede, cephe gerisinde ve istihbarat hizmetlerinde birçok hizmet görmüştür. Böyle bir hizmet sırasında baskına uğrayan Asker Saime yaralanmış ve canını zor kurtarmıştır.
Kurtuluş Savaşı’ndan sonra edebiyat öğretmenliği yapmış, 21 Mayıs 1951’de vefat etmiştir.
çok faydalı bir site teşekkür ederim.